Moeten "killer apps" in AI een fortuin kosten en het milieu belasten?

VisiCalc, spreadsheetsoftware uit 1979, is de eerste "killer app": een toepassing zo waardevol dat het de aankoop van de hardware op zichzelf rechtvaardigt. Bedrijven gaven duizenden dollars uit aan grote computers omdat spreadsheets, die berekeningen en financiën automatiseren, werk compleet veranderden.

Toen smartphones kwamen, twijfelden veel mensen eerst om veel geld uit te geven aan dit luxe ding. Maar na de komst van app-winkels en heel veel apps voor van alles, kan niemand meer zonder. Zo heeft iedereen privé en zakelijk hun eigen killer apps. Zowel in privéleven als op werk, apps zoals WhatsApp en Slack maken communicatie en samenwerking moeiteloos, terwijl Netflix en Teams entertainment en projectbeheer vereenvoudigen.

Nu, in het tijdperk van kunstmatige intelligentie (AI), staan we aan de vooravond van een nieuwe golf van "killer apps". De hype rondom dure AI-systemen, die beloven alles te transformeren van klantenservice tot persoonlijke assistentie, doet bedrijven en individuen weer eens diep in de buidel tasten."Maar is die investering altijd de moeite waard?

Interessant is dat de ware waarde van AI misschien niet ligt in de meest geavanceerde en dure systemen, maar juist in duurzamere, energie-efficiënte, en uitlegbare oplossingen. Simpelere, economischere AI-oplossingen zoals expertsystemen, Elastic Search en zoekalgoritmes bieden niet alleen krachtige functionaliteiten tegen een fractie van de kosten en energieverbruik, maar zijn ook ontworpen om hun acties te kunnen uitleggen, in lijn met de EU AI Act. Deze bewezen AI-technologieën doorzoeken snel veel data, vinden patronen en bieden gebruikers waardevolle inzichten en antwoorden. Ze besparen niet alleen geld en zijn beter voor het milieu, maar zorgen ook voor meer betrouwbaarheid, veiligheid en privacybescherming in AI-systemen.

Hoe dragen we bij


Trans-African Hydro-Meteorological Observatory

Lees verder

Web alliance for Regreening in Africa

Lees verder

Metropole Orkest

Lees verder

The Network Institute

Lees verder

B for Good Leaders

Lees verder