Een Benefit Corporation (vaak aangeduid als B-Corp) is meer dan slechts een modewoord. Het is een benaming voor bedrijven die geloven in zakendoen op een manier die niet alleen winstgevend is, maar ook positieve veranderingen teweegbrengt voor zowel de gemeenschap als het milieu. Enkele voorbeelden zijn:

  • Ben & Jerry’s: Dit bekende ijsmerk zet zich niet alleen in voor het maken van heerlijk ijs, maar ook voor tal van maatschappelijke kwesties, waaronder klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid.
  • Tony’s Chocolonely: Een Nederlands chocoladebedrijf dat strijdt tegen moderne slavernij en ongelijkheid in de cacaosector. Ze zetten zich in voor eerlijke handel en het creëren van bewustzijn over de problemen in de chocolade-industrie.
  • Dopper: Een ander Nederlands bedrijf, bekend om hun herbruikbare waterflessen. Ze promoten kraanwater om de hoeveelheid plastic afval te verminderen en investeren in veilig drinkwaterprojecten wereldwijd.

Deze bedrijven vertegenwoordigen slechts een fractie van de B-Corps wereldwijd, maar ze laten goed zien hoe bedrijven winst kunnen combineren met een positieve impact op de wereld. Zie: https://bcorporation.eu/.

Waarom vinden wij dit een belangrijke beweging?

In de huidige technologische wereld, waarin AI een steeds grotere rol speelt, geloven wij bij 2coolmonkeys dat het cruciaal is om ethiek en verantwoordelijkheid centraal te stellen in alles wat we doen. Een B-Corp zijn betekent dat we ons niet alleen inzetten voor financieel succes, maar ook voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid en transparantie. Wij zien het als onze plicht om voorop te lopen in deze beweging, om te laten zien dat technologie en ethiek hand in hand kunnen gaan.

Onze ambitie: het eerste ethische AI-bedrijf in Europa worden met een B-Corp status

Wij streven ernaar om de eerste AI-onderneming in Europa te zijn die met een sterke nadruk op ethiek de B-Corp status behaalt. Dit weerspiegelt onze diepe overtuiging dat AI-bedrijven een grotere rol moeten spelen in het creëren van een rechtvaardige en duurzame toekomst.

Onze reis naar een B-Corp

We zijn vastberaden om deze status te behalen en zijn momenteel actief bezig met het doorlopen van het certificeringsproces. Er is echter een wachtlijst voor bedrijven die B-Corp willen worden. Maar wees gerust, we zijn vastberaden en zien dit als een teken van het groeiende aantal bedrijven dat zich inzet voor positieve verandering. We houden u op de hoogte van onze voortgang en hopen binnenkort deel uit te maken van deze wereldwijde gemeenschap van changemakers!